Καλύτερη διαφήμιση “Johnnie Walker-The Android” by Whimsical Team

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ JOHNNIE WALKER

Η  Johnnie  Walker είναι  ευρέως  διαδεδομένη μάρκα ουίσκι, ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία Diageo, παράγεται στη Σκωτία και πωλείται σχεδόν σε όλες τις χώρες με ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 130 εκατομμύρια μπουκάλια. Αρχικά, γνωστή ως Killme Walker Whisky, το brand name Johnnie Walker είναι κληρονομία του John “Johnnie” Walker, ο οποίος ξεκίνησε να πουλάει ουίσκι σε γειτονικά καταστήματα στο Ayrshire της Σκωτίας.

Κάθε είδος του Johnnie Walker Scotch έχει διαφορετικό χρώμα με σκοπό το κάθε προϊόν να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές κάθε φορά περιπτώσεις. Για παράδειγμα, το Johnnie Walker Blue Label είναι σπάνιο και ακριβό γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε ανάλογες περιστάσεις. Βασικό χαρακτηριστικό της Johnnie Walker είναι το λογότυπο της, το Strinding Man. Δημιουργήθηκε από τον εικονογράφο Tom Browne το 1908 και απεικονίζει τη μορφή του John Walker σε παραδοσιακή ενδυμασία. Το συγκεκριμένο λογότυπο δείχνει τον άνθρωπο να προχωρά μπροστά, κάτι που σύμφωνα με την Diageo συμβολίζει την εξέλιξη της σκέψης και την επιδίωξη της τελειότητας.

JohnnieWalker460

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ – ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η διαφημιστική εταιρεία που ανέλαβε τη δημιουργία της συγκεκριμένης διαφήμισης είναι η ΒΒΗ London (Battle Bogle Hegarty ). Ιδρύθηκε στις 29 Μαρτίου 1982 στο Λονδίνο και κατάφερε να αναπτυχθεί σημαντικά ώστε σήμερα να έχει παραρτήματα εκτός από το Λονδίνο και σε άλλες χώρες όπως η Νέα Υόρκη, το Σάο Πάολο, η Σιγκαπούρη, η Σαγκάη και η Βομβάη.

Οι βασικές ιδέες με τις οποίες βαδίζει η ΒΒΗ είναι η δημιουργικότητα και η επιτυχία των πελατών της.

 • «Αντικειμενικός σκοπός μας η αποτελεσματικότητα, στρατηγική μας η δημιουργικότητα»
 • «Οι συνεχείς ιδέες μας είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο σύστημα επικοινωνιών»

Οι δύο παραπάνω στρατηγικές είναι η βάση της ΒΒΗ με τις οποίες εξελίσσεται και ξεδιπλώνεται στο χώρο της διαφήμισης.  Η ΒΒΗ σήμερα είναι σήμερα μια από τις κορυφαίες διαφημιστικές εταιρείες στη Βρετανία, γεγονός το οποίο φανερώνει πως πραγματοποιεί με αξιόλογη δουλειά και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, δημιουργικότητα και φαντασία τις εκάστοτε παραγωγές της.

Μερικοί από τους κορυφαίους ανταγωνιστές της ΒΒΗ σήμερα είναι:

 • Abbott Mead Vickers BBDO (Λονδίνο)
 • DLKW (Λονδίνο)
 • Euro RSCG ( Νέα Υόρκη)

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί και η εταιρεία παραγωγής που ανέλαβε την Android, η MJZ (Morton Jankel Zander), καθώς και ο σκηνοθέτης της (creative director), ο γνωστός John Hegarty. Τέλος, η διαφημιστική καμπάνια της Johnnie Walker  the Android προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Η διαφήμιση the Android της Johnnie Walker απεικονίζει μια αρχαία ανάγκη που εκφράζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Πάνω στην ιδέα ότι «τα πράγματα που θέλουμε να έχουμε, είναι αυτά που δεν έχουμε», ένα ανδροειδές αναρωτιέται πώς είναι η ανθρώπινη ζωή και διατίθεται να ανταλλάξει τις αρετές του είδους του με την ευκαιρία να γίνει, να νιώσει και να αισθανθεί άνθρωπος.

http://theinspirationroom.com/daily/2006/johnnie-walker-human/

c_FUTURE

Ο κύριος στόχος μιας διαφήμισης είναι να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα και να παρακινήσει τον καταναλωτή να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει το προϊόν που διαφημίζεται.  Η συγκεκριμένη διαφήμιση χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα και η χρήση του ανδροειδούς είναι η καταλληλότερη που ταιριάζει θα λέγαμε στο concept της. Αναμφισβήτητα, έχει γίνει σπουδαία δουλειά όσον αφορά τα λόγια που έχουν χρησιμοποιηθεί από το ανδροειδές. Και αυτό ακριβώς, επειδή το ίδιο είναι ουσιαστικά μια προγραμματισμένη μηχανή που δεν μπορεί να νιώσει και να αισθανθεί όπως ένας άνθρωπος.

Πρόκειται για μια διαφήμιση η οποία στοχεύει στο συναίσθημα και αυτό φαίνεται από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται όπως «αισθάνομαι», «ελπίζω»,  «απελπίζομαι», «αναρωτιέμαι», «αγαπώ».  Επίσης, η διαφήμιση αυτή προβάλλει την ανησυχία του ανθρώπου απέναντι στις ραγδαίες αλλαγές της τεχνολογίας αλλά και στις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Με τη φράση «You may think I am the future. But you are wrong. You are.»    αμέσως περνάει το μήνυμα πως συχνά οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι λόγω της ρουτίνας και της πολυάσχολης ζωής τους και δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για διασκέδαση και αναζωογόνηση.

Τελικά, η διαφήμιση της Johnnie Walker κάνει μια νύξη για την ανθρώπινη ζωή,  τις ανθρώπινες αισθήσεις και τα συναισθήματα και μέσω του ανδροειδούς προσπαθεί να θυμίσει στους ανθρώπους ότι πρέπει να είναι χαρούμενοι που είναι άνθρωποι. Μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα όπως να αισθάνονται, να ελπίζουν, να αγαπούν. Φτάνοντας φυσικά στο κεντρικό σημείο της διαφήμισης, ο άνθρωπος μπορεί να νιώσει ευτυχισμένος και πλήρης έχοντας απλά την ευκαιρία να γευτεί το ουίσκι της Johnnie Walker, σε αντίθεση με το ανδροειδές το οποίο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

johnnie-walker-garden

johnniewalker

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη διαφήμιση έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών και της καλύτερης διαφήμισης στην Ευρώπη  στο φεστιβάλ των Καννών καθώς και το Gold Award.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:

 • ΦΑΝΗ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
 • ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΕΡΩΝΗ
 • ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΥ
Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 Comments on “Καλύτερη διαφήμιση “Johnnie Walker-The Android” by Whimsical Team”

 1. orestis Says:

  ΠΟΛΥ δουλεια ορισμενα πραγματα δεν εχουν καμια απολυτος λογικη σειρα και η αναφορα στο ποσο πετυχημενη ειναι η διαφημιστικη εταρια ειναι αχρειαστη οπως και ποιοι ειναι ανταγωνιστες τις.

 2. orestis Says:

  *ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ…

 3. orestis Says:

  ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΗ


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: